|
Drugi kierunek studiowania |
| Autor |
Wiadomość |
NaoS
Newbie

|
Wysłany: 2009-10-26, 18:14 Drugi kierunek studiowania
|
|
|
Zastanawiam się nad dobraniem drugiego kierunku.
1). Jakie trzeba spełnić warunki żeby móc studiować na dwóch kierunkach różnych uczelni?
Trzeba mieć odpowiednią: średnią, brak długów, zgodę dziekana?
2). Czy można studiować dwa kierunki na różnych uczelniach bez spełniania tych warunków?
Na przykład przez odbycie normalnej rekrutacji maturalnej?
PS. Pierwsza uczelnia to PG (3 rok obecnie), a druga to GUM (dodatkowo). |
|
|
|
 |
kinia
GTW

|
Wysłany: 2009-10-28, 01:52
|
|
|
Zgoda prodziekanów obu uczelni
Niektórych kierunków nie można brac jako drugich (np: psychologia na UG), więc dowiedz się czy mozesz wziąść
Jak będzie zgoda to normalnie zanosisz papiery |
_________________ "In Omnia Peratus" |
|
|
|
 |
NaoS
Newbie

|
Wysłany: 2009-11-06, 17:03
|
|
|
A jeśli nie będzie zgody dziekana.
Czy mogę złożyć podanie do drugiej uczelni na normalnych warunkach rekrutacyjnych z matury? |
|
|
|
 |
nona
Newbie

|
Wysłany: 2009-11-08, 13:29
|
|
|
| podanie złożyć możesz, ale dokumentów nie dostaniesz z uczelni (a wymagane są wszędzie oryginały) no i żeby zacząć studia i tak musi być zgoda dziekana uczelni, na której już studiujesz. |
|
|
|
 |
NaoS
Newbie

|
Wysłany: 2009-11-12, 23:05
|
|
|
Znalazłem zasady rekrutacji GUM-a i tam pisze że wystarczy oryginalne świadectwo i kserokopia. Punkt 9.
Ja obecnie mam orginał złożony na PG, ale odpis mam w domu i chyba też jest uznawany za oryginał.
Nic nie piszą o potrzebnej zgodzie któregokolwiek dziekana.
| Cytat: | 1. Osoby znajdujace sie na liscie osób zakwalifikowanych na studia zobowiazane sa dostarczyc
w terminie od .................... do .................. do Uczelnianego Biura Rekrutacyjnego:
1) podanie na ustalonym formularzu,
2) dwa oryginalne swiadectwa maturalne (oryginał i oryginalny odpis),
3) trzy podpisane fotografie oraz zdjecie elektroniczne,
4) zaswiadczenie lekarskie stwierdzajace przydatnosc kandydata do studiów wyszych,
5) kserokopie dowodu osobistego wraz z numerem PESEL (obie strony dowodu powinny byc
powiekszone w czasie wykonywania kopii),
6) kandydaci ze „stara matura”, którzy zdawali egzamin wstepny w innej Uczelni- oryginalne
zaswiadczenie o liczbie zdobytych punktów,
7) kandydaci z „matura zagraniczna”- nostryfikowane swiadectwo maturalne (w przypadku
panstw objetych Konwencja Haska- oryginalne swiadectwo maturalne)
8) osoby przystepujace do matury miedzynarodowej- oryginalne zaswiadczenie z Liceum
Ogólnokształcacego o wynikach egzaminu maturalnego
9) kandydaci, którzy studiuja w innej Uczelni niż AMG lub na innym kierunku w AMG - jedno
oryginalne swiadectwo maturalne oraz kserokopie swiadectwa maturalnego poswiadczona
przez Dziekanat tej Uczelni
| http://www.rekrutacja.gum...utacji_2010.pdf
[ Dodano: 2009-11-12, 23:44 ]
Poszperałem w googlach i znalazłem na pewnym forum takie definicje:
| Cytat: | Drugi kierunek.
Rekrutacja na drugi kierunek przebiega normalnym trybem tak jak zdawaliście po raz pierwszy na studia - w tym samym terminie, ta sama opłata itp. Jedyna różnica jest w tym, że nie posiadacie oryginału matury, który jest obowiązkowo wymaganym dokumentem. Musicie więc wziąc zaśwadczenie z dziekanatu swojego pierwotnego kierunku o tym, że jesteście studentami i w orgyginal matury jest w ich posiadaniu.
Studia równoległe.
Rekrutacja jest zupełnie inna. Musicie wystąpić o zgodę swojego dziekana na studiowanie równoległe (odpowiednia średnia, dobre umotywowanie). Z tą zgodą musicie się udać do dziekana wydziału na który pretendujecie. Rekrutacja to pewnien konkurs, który rozstrzyga dziekan. Jeżeli wyrazi zgodę to macie duże szanse na podjęcie studiów.
Studia równoległe zaczynacie od drugiego roku bo z założenia część przedmiotó powinniście mieć zaliczoną z waszej alma mater. Dlatego zgody wyrażane są na kierunki w miarę pokrewne.
Powodzenia. | Zdaje się że to co mi mówicie o zgodzie dziekana, to jest studiowanie równoległe, a ja bym chciał drugi kierunek studiowania z normalnej rekrutacji.
Czy ktoś mógłby to potwierdzić ?? |
|
|
|
 |
kinia
GTW

|
Wysłany: 2009-11-16, 00:13
|
|
|